Als (BIM) modelleur heb je verschillende werkzaamheden. In deze functie ben je onder andere verantwoordelijk voor het berekenen en ontwerpen van technische installaties. Deze technische specialisten ontwerpen civiele werken, gebouwen en installaties in 3D. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de controle over software technische zaken en het functioneren van het BIM model. Om erachter te komen wat een (BIM) modelleur precies doet, vertellen we eerst wat BIM is.

BIM is een bouwwerkinformatiemodel, in het Engels building information model, beter bekend bij de afkorting BIM, een digitaal model van een bestaande en/of geplande constructie, opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld. Ook wel een 3D-informatiemodel waarin de professional alle gegevens vastlegt voor het ontwerpen en bouwen van bouwprojecten.

Zo kan de bouw vanuit een centraal model worden ontworpen, gebouwd en beheerd. Alle bouwtekeningen, calculaties, rapporten en meer zijn toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij de bouw. Denk aan de architect, maar ook de aannemer en de opdrachtgever. Het BIM model is een digitale representatie van het gebouw, inclusief alle kenmerken. Het fungeert als dé bron voor alle besluiten voor en tijdens de bouw. Maar ook daarna tijdens het beheer van het gebouw. Verschillende disciplines kunnen samenwerken in het BIM model. Partijen en teams kunnen informatie uitwisselen met elkaar. En omdat er één integraal model is, is die informatie altijd actueel. BIM werkt op open standaarden om de informatie-uitwisseling te faciliteren.

Als (BIM) modelleur ben je actief in de ontwerpfase van civiele, bouwkundige of installatietechnische projecten. Je tekent de componenten die het bouwwerk of de installatie nodig heeft en maakt visualisaties in 3D. Vervolgens plaats je die in het BIM model. Ook beheer en koppel je de informatie in het model. Zodat alle betrokkenen de juiste objectgegevens en documentatie hebben. Je controleert bestekken, begrotingen en PVE’s (programma van eisen). En omdat een model niets waard is als deze niet haalbaar is, toets je ook op kwaliteit en toepasbaarheid. Daarvoor voer je verschillende testen uit. Je werkt met verschillende software, zoals AutoCAD, Revit MEP, Revit Architecture en Revit Structure.

Als modelleur heb je verschillende taken die bij je functie passen, maar wat zijn die taken precies?

  • 3D-tekeningen maken
  • Projectinformatie verwerken
  • Informatiemodellen beheren
  • Objectgegevens koppelen
  • Berekeningen maken
  • Bestekken, ontwerpen en gegevens controleren
  • Softwarecontroles uitvoeren
  • Model performance verbeteren
  • Overleggen met betrokken partijen
shutterstock_1335833915

Om (BIM) modelleur te worden voldoet zowel een technische mbo opleiding als een technische hbo opleiding. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn bouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde. Naast een technische mbo- of hbo-opleiding zijn de vaardigheden van een (BIM) modelleur erg belangrijk. De primaire eis is namelijk specialistische kennis van het ontwerpprogramma waarmee gewerkt wordt. Daarnaast is technisch inzicht natuurlijk erg belangrijk. Naast een opleiding zijn er veel specifieke cursussen en workshops beschikbaar.

Je bent als (BIM) modelleur in trek bij aannemersbedrijven, bouwbedrijven, woningcorporaties, installateurs en andere bedrijven in de civiele techniek, bouw en installatietechniek. Maar je kan ook werken aan verschillende projecten voor meerdere opdrachtgevers, bijvoorbeeld via een projectorganisatie zoals Chain. Er is veel vraag naar (BIM) modelleurs. Om deze baan te bemachtigen heb je een opleiding in een technische richting nodig. Ongeveer een derde van de werkgever vraagt een mbo-diploma, de rest ziet graag dat je een hbo-of wo-diploma meebrengt.

Een (BIM) modelleur verdient goed. Het startsalaris ligt rond de € 2.685 bruto per maand, maar bij veel ervaring kan dit oplopen tot    € 3.630 of zelfs meer. Gemiddeld verdient een (BIM) modelleur in Nederland € 3.155 bruto per maand. Soms is er ook sprake van een uurloon dat kan oplopen tot wel honderd euro per uur. Een maandloon kan hierdoor sterk oplopen. Een goede (BIM) modelleur is zeer waardevol voor bedrijven!

Bij Chain zijn wij doorlopend op zoek naar (BIM) modelleurs. Vind jij het berekenen en ontwerpen van technische installaties met BIM helemaal te gek? Dan is deze functie de functie die bij jouw past! Benieuwd naar vacatures die bij deze functie horen? Kijk hieronder voor een uitgelichte vacatures of bekijk de professional vacatures of young professional vacatures op de site. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Chain heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de utiliteit, infra, energie en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar (BIM) modelleurs, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen.

Werken bij Chain kun je op verschillende manieren doen; vanuit een vast dienstverband, op projectbasis of via een deta vast / werving & selectie constructie aan projecten bij een van onze aansprekende partners. Constant jezelf kunnen ontwikkelen, op zowel kennis en kunde als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daar zorgt Chain voor. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt, al 10 jaar werkzaam bent in jouw vakgebied, of zelfs tegen je pensioen aanzit, wij hebben de volgende stap, project of uitdaging in jouw ontwikkeling, nu of in de nabije toekomst. Dat doen we met onze partners waarmee wij al jarenlang succesvol samenwerken. Klinkt dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers of stuur een open sollicitatie.

Jouw contactpersonen