Als technisch tekenaar bij Chain is je voornaamste verantwoordelijkheid, zoals de naam al aangeeft, het technisch tekenen van installaties. Over het algemeen gaat dit in 2D. Dit kan zowel revisiewerk zijn waarbij je bestaande tekeningen aanpast maar het kan ook de vraag zijn om complete nieuwe tekeningen te maken. Dan ga je naar aanleiding van de aangegeven richtlijnen een idee uitwerken tot een uitgebreid ontwerp.

Hiernaast biedt de technisch tekenaar ondersteuning aan het productieproces, en komt indien nodig met verbetervoorstellen. Wat je precies gaat tekenen is uiteraard per branche verschillend. Een technisch tekenaar uit de utiliteit is verantwoordelijk voor het uitwerken van gebouw gebonden installaties, in de industrie kan je verantwoordelijk zijn voor pijpleidingen in de olie & gas en in de infra kan je weer iets compleets anders tekenen, bijvoorbeeld ‘beweegbare kunstwerken’, dat zijn o.a. bruggen en sluizen.

Een technisch tekenaar begint vaak met de aangeleverde informatie of gaat zelf aan de slag met het verzamelen van de benodigde informatie. Op basis van deze informatie worden de tekeningen gemaakt. Ook het maken van berekeningen hoort bij de functie. Voor het tekenwerk worden specialistische programma’s gebruikt. Populaire softwareprogramma’s zijn MicroStation, Medusa en AutoCAD. Hij of zij is een specialist in het specifieke programma die nodig is voor de functie.

shutterstock_386952043

Om technisch tekenaar te worden voldoet zowel een technische mbo opleiding als een technische hbo opleiding. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde. Naast een technische mbo- of hbo-opleiding zijn de vaardigheden van een technisch tekenaar erg belangrijk. De primaire eis is namelijk specialistische kennis van het tekenprogramma waarmee gewerkt wordt. Daarnaast is technisch inzicht natuurlijk erg belangrijk. Naast een opleiding zijn er veel specifieke cursussen en workshops beschikbaar.

Behalve de juiste opleiding, cursussen en specialistische kennis zijn er ook een aantal competenties erg belangrijk voor de technisch tekenaar.

  • Technisch inzicht in de techniek
  • Voortgang bewaken en hierover kunnen rapporteren
  • Communiceren en adviseren
  • Oplossingsgericht denken
  • Klantgericht handelen
  • Resultaatgericht werken
  • Goed kunnen plannen en organiseren
  • Analytisch en nauwkeurig zijn
  • Zelfstandig zijn, maar ook goed kunnen samenwerken
  • Een verantwoordelijkheidsgevoel hebben

Als tekenaar kan je aan de slag bij aannemers, bouwbedrijven, ingenieursbureaus of bij (semi) overheden zoals provincies, gemeenten of netbeheerders. Maar je kan ook werken aan verschillende projecten voor meerdere opdrachtgevers, bijvoorbeeld via een projectorganisatie zoals Chain. Daarnaast zijn er veel zzp’ers actief in deze functie.

Het startsalaris ligt rond de € 2.400 bruto per maand, maar bij veel ervaring en specialistische kennis kan dit oplopen tot boven de € 4.000. Daarnaast zijn er ook tekenaars als zzp’er aan de slag waarbij het uurtarief vaak begint op €40 – € 50 per uur. Een goede tekenaar is zeer waardevol voor bedrijven!

Bij Chain zijn wij doorlopend op zoek naar technisch tekenaars. Is technisch tekenen nou helemaal jouw ding en kan jij technische ondersteuning bieden in het productieproces? Heb je ervaring met de populaire teken programma’s AutoCAD, Medusa, MicroStation of wellicht een andere? Dan is technisch tekenaar de functie die bij jou past! Benieuwd naar vacatures die bij deze functie horen? Bekijk de professional vacatures of young professional vacatures op de site. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Chain heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de utiliteit, infra, energie en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar tekenaars, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen.

Werken bij Chain kun je op verschillende manieren doen; vanuit een vast dienstverband, op projectbasis of via een deta vast / werving & selectie constructie aan projecten bij een van onze aansprekende partners. Constant jezelf kunnen ontwikkelen, op zowel kennis en kunde als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daar zorgt Chain voor. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt, al 10 jaar werkzaam bent in jouw vakgebied, of zelfs tegen je pensioen aanzit, wij hebben de volgende stap, project of uitdaging in jouw ontwikkeling, nu of in de nabije toekomst. Dat doen we met onze partners waarmee wij al jarenlang succesvol samenwerken. Klinkt dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers of stuur een open sollicitatie.

Jouw contactpersonen