De functie van werkvoorbereider kan per bedrijf en per branche heel anders zijn. Over het algemeen is de werkvoorbereider iemand die zorgt voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Zo ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor werktekeningen, planningen, werkinstructies, het aansturen op locatie en/of vanaf kantoor en de inkoop van materialen. Werkvoorbereiders zorgen dat aan alle voorwaarden is voldaan om met de werkzaamheden te kunnen beginnen.

Er is een groot verschil qua werkzaamheden tussen een werkvoorbereider die vooral vanuit kantoor werkt en een werkvoorbereider bij het grootste gedeelte op de projecten aanwezig is. Ook het type project is hierin bepalend. Ben jij verantwoordelijk voor meerdere kleine projecten door elkaar heen of heb je jouw totale aandacht gericht op een groot en complex project? Allemaal aspecten waardoor de functie werkvoorbereider zeer uitgebreid is en ook voor verschillende mensen interessant kan zijn.

De precieze invulling van het werk bij Chain hangt vaak af van het bedrijf of de branche waarbinnen de werkvoorbereider actief is. Vaak zie je dat de rol uiteenloopt en het zwaartepunt van de functie ligt in bijvoorbeeld de rol van planner, technisch tekenaar of calculator. Hierbij komen de rollen van planner en calculator enigszins overeen, het verschil is dat een calculator zich meer bezighoudt met calculaties en een planner logischerwijs met de planning. Aan de andere kant heeft Chain ook werkvoorbereiders in dienst die vooral vanuit locatie werken en het grootste gedeelte van hun week op projecten aanwezig zijn. Vooral binnen de infra is dit het geval bij de werkvoorbereiding.

Ook heeft Chain een splitsing en kortlopende en langlopende projecten. Als je werkt aan kortlopende projecten heb je vaak meerdere projecten tegelijk naast elkaar. Hierdoor moet je snel kunnen schakelen, in een dynamische omgeving kunnen werken en goed kunnen wisselen in projecten die nog helemaal in het begin staan en projecten die al bijna afgerond zijn. Bij langlopende projecten heb je vaak meer overzicht maar ga je vaak juist wel technisch inhoudelijk veel dieper in op de projecten aangezien deze projecten vaak complexer zijn en er met meer mensen moet worden geschakeld. Of je nu vanuit kantoor werkt of op locatie, op een groot langlopend project of meerdere kleinere. Elke functie heeft zijn eigen uitdagingen en hierdoor ook een andere soort mens met andere vaardigheden nodig om de functie goed uit te kunnen voeren.

shutterstock_593389664

Om werkvoorbereider te worden voldoet zowel een technische mbo opleiding als een technische hbo opleiding. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn  elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde. Naast een technische mbo- of hbo-opleiding zijn de vaardigheden van een werkvoorbereider erg belangrijk. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: goed kunnen plannen en organiseren, het overzicht weten te bewaren, gestructureerd kunnen werken, oog voor detail hebben en goed kunnen samenwerken.

Een werkvoorbereider is veelal actief bij een ingenieursbureau, een aannemer of een productie bedrijf. De werkzaamheden zijn vaak sterk afhankelijk van de branche van het bedrijf. Je kan ook werken aan verschillende projecten voor meerdere opdrachtgevers, bijvoorbeeld via een projectorganisatie zoals Chain. In heel veel sectoren zijn werkvoorbereiders nodig. Voorbeelden zijn de utiliteit, infra, energie en industrie.

Het startsalaris ligt rond de € 2.500 bruto per maand, maar bij veel ervaring kan dit oplopen tot boven de € 4.000. Gemiddeld verdient een werkvoorbereider in Nederland € 3.285 bruto per maand.

Bij Chain zijn wij doorlopend op zoek naar werkvoorbereiders. Is calculeren, technisch tekenen en plannen nou helemaal jouw ding? Dan is werkvoorbereider de functie die bij jou past! Zo heeft een werkvoorbereider meestal een of meerdere van deze rollen en kan jij aan de slag met projecten die in jouw vakgebied liggen. Benieuwd naar vacatures die bij deze functie horen? Kijk hieronder voor een uitgelichte vacatures of bekijk de professional vacatures of young professional vacatures op de site. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Chain heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de utiliteit, infra, energie en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar werkvoorbereiders, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen.

Werken bij Chain kun je op verschillende manieren doen; vanuit een vast dienstverband, op projectbasis of via een deta vast / werving & selectie constructie aan projecten bij een van onze aansprekende partners. Constant jezelf kunnen ontwikkelen, op zowel kennis en kunde als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daar zorgt Chain voor. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt, al 10 jaar werkzaam bent in jouw vakgebied, of zelfs tegen je pensioen aanzit, wij hebben de volgende stap, project of uitdaging in jouw ontwikkeling, nu of in de nabije toekomst. Dat doen we met onze partners waarmee wij al jarenlang succesvol samenwerken. Klinkt dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers of stuur een open sollicitatie.

Jouw contactpersonen